Hvordan foregår en bisættelse?

Ved en bisættelse foregår den kirkelige ceremoni som regel på samme måde som ved en almindelig begravelse. Kisten med afdøde er placeret i kirken, og pårørende samles og synger sange og salmer. Ofte knytter præsten eller pårørende et par ord til afdøde, inden ceremonien afsluttes.

Når den kirkelige ceremoni er slut, bæres kisten ud til rustvognen af de nære pårørende. Kisten køres her til krematoriet, hvor den efterfølgende brændes. Bisættelsen efterfølges også ofte af en privat reception, hvor pårørende mødes og mindes afdøde. Ved urnenedsættelsen, der foregår noget tid efter bisættelsen, er det som regel kun den nærmeste familie, der er til stede.

Hvad er en bisættelse egentligt?

Har du ikke før skulle planlægge en bisættelse eller er det ved at være længe siden, du sidst har været til en, er du måske ikke klar over, hvordan en bisættelse adskiller sig fra en begravelse.

Ved en bisættelse afsluttes ceremonien med, at rustvognen kører kisten til krematoriet, hvor den sidenhen skal brændes. Modsat afsluttes en traditionel begravelse med, at kisten bæres til gravstedet på kirkegården, hvor den bliver sænket ned og får jord og blomster på sig.

Bisættelse i folkekirken eller bisættelse uden præst

Faktisk kan man både holde bisættelsesceremonien i en kirke med og uden en præst, i tilfælde af at afdøde ikke var religiøs. Er man ikke medlem af folkekirken, kan man derfor vælge at holde bisættelsen i kapellet og stadig få en fin ceremoni sammen.

Hos Birkerød Begravelsesforretning prøver vi at give de pårørende et nuanceret billede af, hvordan en bisættelse kan foregå. Som autoriserede bedemænd er vi medlem af Danske Bedemænd, og dette kvalitetsstempel søger vi dagligt at efterleve. Vi ser det som vores ansvar, at sørge for at alt i forbindelse med bisættelsen flasker sig, så de pårørende for en stund kan tænke på noget andet. 

Når nogen dør - 10 praktiske råd til pårørende