Sådan taler du med dine børn om dødsfald i familien

Det kan for mange forældre være en udfordrende opgave at tale med ens børn om døden. Det er imidlertid vigtigt, at man gør sit for at hjælpe børn med at forstå og håndtere denne oplevelse på en passende og støttende måde. Alle børn er forskellige, og der er derfor ikke nogen én-til-én-guide, der passer til alle børn og forældre. Derfor er det vigtigt, at du lytter til netop dit barn; deres spørgsmål og bekymringer, så du kan justere og tilpasse samtalen til deres forståelsesniveau og behov. Generelt er det vigtigt, at man er ærlig og direkte – naturligvis med respekt for barnets alder.

Dertil anbefales det, at man undgår at bruge eufemismer, der kan forvirre børnene. Det gælder fx at sige, at bedstefar er sovet ind, da det i værste tilfælde kan gøre barnet bange for søvn. Vær også parat til at gentage dine forklaringer, da børn kan have brug for tid til at forstå og bearbejde det, som bliver sagt.

Hvis der er sket et dødsfald i den nære familie, bør du være opmærksom på, hvordan dit barn bærer og bearbejder sorg i tiden efter. De kan udtrykke sorg ved at være vrede, triste eller måske endda forvirrede. Det kan også være, at der er ændringer i deres adfærd eller søvn- og spisemønstre. Vær derfor fokuseret på at give dem en tryg og stabil rutine, så de føler sikkerhed og kan mærke, at ikke alt er blevet ændret i denne svære tid.

Begravelse eller bisættelse med børn

Hvis du skal have dit barn eller børn med til begravelser eller bisættelser, er der nogle ting, man bør være opmærksom på for at hjælpe dem med at forstå og håndtere situationen bedst muligt. Det kan være en god idé at forklare børnene, hvad der kommer til at ske, og hvad det går ud på. Fortæl fx, at det er en tid, hvor folk samles for at sige endeligt farvel til afdøde.

Det kan også være en fordel at fortælle børnene, hvad de kan forvente at se. Forklar dem, at der kan være mennesker, der græder eller ser triste ud, og at det er helt normalt at have forskellige reaktioner på døden. Besvar deres spørgsmål ærligt og roligt og giv dem pauser, hvis de har brug for det.

Børn i tiden efter dødsfald

Det kan være meget forskelligt, hvordan og hvor længe børn bærer på sorgen efter et dødsfald. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på dit eget barn og deres adfærdsmønstre, og at du fortsat taler med dem om den afdøde og døden i tiden efter.

Når nogen dør - 10 praktiske råd til pårørende