Hvad laver en bedemand?

En bedemand er en forretning, der er i dialog med dig, hvis en af dine kære er gået bort. Helt formelt er der ingen krav i forhold til at bruge en bedemand, men i dag ses det stort i forbindelse med alle dødsfald, at en bedemand benyttes.
En bedemand tilbyder generelt fuld service og hjælper dig med at indgå aftaler og sørge for de relevante praktiske omstændigheder i forbindelse med et dødsfald. Dette indebærer bl.a. dødsanmeldelsen, så skifteretten bliver orienteret samt tager kontakt til kontaktperson, giver afdøde tøj på, taler med præst, kirkekontor m.m. Du kan herved være sikker på, at bedemanden står for alt lige fra start til slut.
Der er dog ingen krav i forhold til ceremoni, og bedemanden kan derfor også arrangere en bisættelse uden ceremoni.

Hvor kommer ordet bedemand fra?


Navnet bedemand er et forholdsvist nyt navn, hvis man ser på erhvervet historisk. Oprindeligt stammer navnet fra bydemand, der var navnet på en person, som indbød til barnedåb, bryllup og begravelse. Oprindeligt var bydemand et ulønnet arbejde, hvor opgaven gik på at gå fra gård til gård og indbyde folk til livets store begivenheder.
Erhvervet bedemand opstod, da det var almindeligt ved større begravelser at benytte specialudstyrede køretøjer, der blev trukket af sorte heste. I denne forbindelse anskaffede bedemanden sig dette udstyr på henblik på at udleje det.

Når nogen dør - 10 praktiske råd til pårørende